Csokival az agyműködésért
Van egy jó hírem, és egy kevésbé jó, mindkettő azoknak szól, akik szeretik a csokoládét. Azaz mindenkinek. :)

Kezdjük a kevésbé jó hírrel: a tejcsoki mértéktelen fogyasztása továbbra is elhízáshoz vezet, hogy a cukorbetegséget és a fogak romlását ne is említsük.
Gondolom, ezzel senkinek nem okoztam nagy meglepetést, viszont kicsit én is meglepődtem, amikor elolvastam ezt a Loma Linda egyetem friss tanulmányáról szóló cikket, ami szerint a fekete csoki fejlesztheti a memóriát, növelheti az intelligenciát, sőt még jobb kedvünk is lesz tőle. Bár további kutatásokra van még szükség, eddig ezek az ígéretes eredmények születtek. Fontos hangsúlyozni, hogy a legalább 70%-os kakaótartalommal bíró csokikról van szó, ezekről azt találták, hogy hatással van az agy azon területeire, amelyek a tanulással és a memóriával állnak kapcsolatban, elősegítik az agyban az idegsejtek fejlődését, az agyi funkciókat és kommunikációt, a vérellátottságot és az erek képződését.
A cikk idézi Lee Berk orvost, aki a kaliforniai, adventista tulajdonú intézményben tevékenykedő kutatást végző csoport vezetője:
"Elsőként mutattuk ki, hogy olyan neuroelektronikus tevékenységhez kapcsolódó mechanizmusok jönnek létre a kakaó jó hatásai következtében, mint a felfogóképesség, az érvelés képessége, a szinkronizáló képesség, a memória, a visszaidézés, emlékezés képessége, valamint a hangulatra és viselkedésre gyakorolt jótékony hatás."
Az már régebb óta ismert, hogy a fekete csokoládé hathatós antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a szív és érrendszer egészségét.
Tehát azoknak, akik eddig csak azért nem ettek egyáltalán csokit, mert egészségtelen, most az a jó hírem van, hogy de, az. :)
De mi a helyzet a koffeinnel?
Valójában a csokoládéban lévő koffein a teában, kávéban vagy koffeines energiaitalokban található koffein tized-ötvened része csupán, tehát gyakorlatilag az egészségre semmilyen káros hatással nincs.
Sőt, a fekete csoki a vérnyomást is csökkentheti.
Azonban fontos megjegyezni, hogy a legtöbb boltban kapható csoki tartalmaz valamennyi cukrot, illetve az egészséges mennyiség még nincs meghatározva, ezért a szakemberek napi legfeljebb 1-2 kockányi, legalább 70%-os csoki fogyasztását javasolják. Emellett persze nem lehet eléggé hangsúlyozni a kiegyensúlyozott, gyümölcsben, zöldségben, olajos magvakban és gabonában gazdag étrend szerepét.
Végül pedig nézzük meg, miből is áll a csokoládé.
Főbb alkotóelemei a
kakaómassza: kakaóbab-alkotórészekből, kakaóporból és kakaóvajból áll, minden csoki alapja.
kakaóvaj: kiváló kozmetikum-alapanyag, a bőrre rendkívül jó hatással van (erről még részletesebben írok). A minőségi csokik mindenképp tartalmaznak kakaóvajat is.
valamilyen édesítőszer: a legtöbb esetben sajnos ez a kristálycukor. Kiváló alternatíva lehet a stevia, xilit, vagy a kókuszvirág-cukor is.
Tehát: csokira fel - de csak mértékkel!