Kókuszolaj - 1. rész


Nem tudom, ki hogy van vele, de a kókuszról nekem mindig valami ilyesmi ugrik be:


Talán ezért is szeretem annyira az ízét, mert a varázslatos trópusok jutnak az eszembe róla. :)

Viszont a kókusszal kapcsolatban van még jó néhány említésre méltó dolog, ezért több bejegyzést is fogok neki szentelni. A kókusz a világ egyik legkitartóbb és leghasznosabb növénye. Kitartó azért, mert a kókuszdió az anyanövénytől elszakadva képes a tengeren több ezer kilométert is sodródni, mire valahol partot ér, és kicsírázik, hasznos pedig azért, mert a kókuszpálma minden egyes része felhasználható valamire.

A kókuszdió beléből például a csodálatos kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj készül, aminek több típusa és osztályozása is ismeretes. Ezek közül néhány:

  • szűz kókuszolaj (jelölése VCO = virgin coconut oil)

  • natúr kókuszolaj (24 oC-os olvadásponttal)

  • hidrogénezett kókuszolaj (32 oC-os, vagy magasabb olvadásponttal)

  • frakcionált kókuszolaj (jelölése MCT = medium chain triglyceride)


Haladjunk feldolgozási sorrendben, és először nézzük meg, hogyan készül, és miből áll a szűz kókuszolaj.

A szűz kókuszolajat közvetlenül a friss kókuszdió húsából nyerik úgy, hogy először a még nedves kókuszhúst ledarálják, majd ebből sajtolással nyerik ki az olajat. A folyamat során alkalmazhatnak melegítést is. A szűz kókuszolajat nem fehérítik, és nem is szagtalanítják, ezért jellegzetes kókuszillata van, amiért az egyik kedvenc alapanyagom habkrémekbe, ajakápolókba: mindenféle egyéb illatanyag nélkül szuper illatot ad a készítményeknek.

A szűz kókuszolaj zsírsavszerkezete nagyban hasonlít a "sima" kókuszolajéhoz, azonban hétszer több polifenolt tartalmaz ferulasav és kumársav formájában, amelyek kitűnő antioxidánsok. Ebből a szempontból különösen a ferulasav figyelemre méltó, sokkal hatásosabb antioxidáns mint az E vitamin (amiből egyébként nem tartalmaz sokat), és ezért gátolja a bőr öregedését, halványítja az öregedési foltokat és segít a napsugárzás okozta károk enyhítésében. Puhítja és hidratálja a bőrt, nyugtatja a széltől kiszáradt és napégette bőrt, csökkenti a viszketést és gyulladást. A p-kumársav szintén jó antioxidáns, és emellett gyulladáscsökkentő poifenol.

A szűz kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakból áll, de tartalmaz néhány telítetlen zsírsavat is, élettartama kb. 18-24 hónap (zsírsavszerkezetéről bővebben ebben a táblázatban olvashatsz). Ugyanúgy használható, mint a feldolgozott társai: testápolásra, hajápolásra, és természetesen étkezésre is.

Tudtad, hogy a kókuszolaj felszívódik a hajszerkezetbe? A következő bejegyzésekben nemcsak erről, és a kókuszolaj többi típusáról lesz szó, hanem az étkezési felhasználásáról is (recepttel!). Olvasd el a kókuszolajról szóló második, és a harmadik részt is!

Forrás: innen, innen és innen


  • Facebook Social Icon
0